“Ik heb het nu geaccepteerd”

- Bibi (17 jaar)

Terug naar "Klanten over ons" Plan een gratis intake

Kom je ervoor uit dat je een haarwerk draagt of niet? Dat is voor iedereen weer anders. Bibi (17) maakte na twee jaar de keuze om het niet langer geheim te houden en deed zelfs mee aan een fotoshoot. “Het is fijn om er gewoon over te kunnen praten.”


Op de website van fotografe Irene van Ireen Photo’s prijkt inmiddels een schitterende zwart-witfoto van Bibi zonder haar haarwerk. Daarop kijkt ze met een open blik in de lens; we zien een zelfbewuste zeventienjarige, ‘opgemaakt’ met een fraaie versiering van noppen langs haar gezicht en hals. Op haar kruin een blonde lok, alsof de kapper het zo bedoeld heeft: mooi en stoer. “Eerder had ik dit nog niet gedurfd”, vertelt Bibi. “Mijn moeder kent de fotografe en vroeg me een jaar geleden al of zo’n shoot iets voor mij zou zijn. Ze wist dat Irene op zoek was naar iemand die haar haar is verloren. Maar dat wilde ik toen écht nog niet.”

Alopecia areata

Bibi was 15 toen alopecia areata werd geconstateerd. Een jaar geleden schreef ze haar verhaal daarover op de website van Move Hairsolutions. Haar moeder Angelique vertelt: “We hadden nog nooit van alopecia gehoord! Er kwam veel op ons af.” Bibi en Angelique vroegen informatie op bij de Alopecia Vereniging om meer te weten te komen over de aandoening. Ook schakelden ze een dermatoloog in, maar dat werd een jaar ‘tobben’ met middeltjes die niet werkten. Ondertussen had ze haar eerste haarwerk al aangeschaft bij Move Hairsolutions. En confectiehaarwerk van gekleurd Aziatisch haar – een meer tijdelijke, betaalbare oplossing, omdat nog onduidelijk was hoe de alopecia zich zou ontwikkelen. Inmiddels is er maatwerk in bestelling. Bibi: “Er is een mal gemaakt van mijn hoofd en ik heb zelf haar uitgezocht in mijn eigen haarkleur.”

Geen geheim meer

De eerste anderhalf jaar heeft Bibi haar haarprobleem zo veel mogelijk geheim gehouden. Bij haar twee beste vriendinnen kon ze haar hart luchten. “Zij hebben me goed opgevangen”, zegt ze. Angelique vult aan: “Het was allemaal zo plotseling en ingrijpend. Je hebt dan echt tijd nodig om het te verwerken.” Daar heeft Bibi in twee jaar tijd grote stappen in gezet. Ze heeft haar angst voor vervelende reacties opzij gezet. Bibi: “Ik heb het nu geaccepteerd. Ik heb zelfs toen het zo warm was een voetbalwedstrijd gespeeld zonder mijn haarwerk.” Hoe voelt dat, die openheid? Bibi: “Fijn! Ik vind het gemakkelijker dat ik er niet meer stiekem over hoef te doen en er gewoon over kan praten in mijn omgeving. En meestal vallen de reacties mee.” Hebben ze nog tips voor anderen die met hetzelfde probleem worstelen? Angelique: “Gun jezelf de tijd! Het overkomt je nu eenmaal en je hebt tijd nodig om daar aan te wennen.” Bibi: “Ik heb het nu geaccepteerd.”

Neem contact op

Ben je voor het eerst op zoek naar een haaroplossing en vraag je je af wat er voor jou mogelijk is? Of ben je niet tevreden met je huidige haaroplossing en vraag je je af of er iets beters te vinden is? Wat je situatie ook is, bij Move Hairsolutions geldt: durf te vragen! Ons team staat voor je klaar.

Bel of mail ons
Plan een gratis intake