Over haaruitval bij bestraling radiotherapie | MoveHs | MoveHs

Radiotherapie en haaruitval

Krijg je radiotherapie op je hoofdhuid, vanwege een hersentumor of hersenmetastasen? Je behandelaar heeft je waarschijnlijk al uitgelegd dat haaruitval een van de bijwerkingen is van radiotherapie. Op de bestraalde plek(ken) op je hoofdhuid valt het haar uit. Dat gebeurt geleidelijk. Na enkele weken ga je dat merken: er zit steeds meer haar in je borstel (bron: www.kanker.nl).

Het haar valt dus alléén uit op de plek die bestraald wordt. Het haar daaromheen blijft intact. Dat geldt dan ook voor je wenkbrauwen, wimpers en evt. baardhaar. Gaat het echter om hersenmetastasen, dan wordt de gehele hoofdhuid bestraald.

Oorzaken van haaruitval bij bestraling

Radiotherapie maakt gebruik van ‘straling opgewekt met een hoge elektrische energie’(bron: www.hersentumor.nl). De straling dringt diep door en veroorzaakt schade aan de tumorcellen, maar ook aan de gezonde cellen. Gezonde cellen herstellen er echter beter van. Dat geldt dus ook voor de gezonde cellen van de haarzakjes/haarfollikels. Toch kunnen helaas ook die gezonde cellen blijvend beschadigen; dat hangt af van de duur en de intensiteit van de bestraling.

 Gaat het over?

Dat is onzeker. Vaak wel, al duurt het al gauw enkele maanden tot soms wel een half jaar. Vaak is het haar daarna sowieso dunner dan voorheen. Als je langdurig bent bestraald (met hoge dosis), kan er blijvende beschadiging zijn en groeit het haar niet of niet volledig terug.

Oplossingen

Ga gedurende de kuur voorzichtig met je haar en je hoofdhuid om. Kies voor milde shampoo en ongeparfumeerde verzorgingsproducten. Blijf uit de zon. Bij jeuk en huidirritatie kun je eventueel calendulazalf gebruiken; vermijd krabben (bron: www.lumc.nl).

Dit kan Movehs voor je betekenen

  • Haarstuk(je) op maat – Wordt je hoofdhuid op één plek (of enkele plekken) bestraald? Dan kunnen we een mal maken van de plek en een haarstuk op maat maken in de kleur van jouw haar. Dan is er straks niks meer te zien van de kale plek.
  • Haarwerk – Valt het volledig uit of blijft het ook op de langere termijn te dun? Dan kun je kiezen voor een haarwerk. Dat kan variëren van een mooi synthetisch haarwerk tot een (semi)maatwerkoplossing van echt haar. Beide kunnen voor jou voor- en nadelen hebben. Die nemen we in een gesprek met je door. Om je alvast een idee te geven:
Synthetisch haar Echthaar
Gemakkelijk in onderhoud, het blijft in model Vergt meer onderhoud en styling en daar heb je niet altijd puf voor als je ziek bent
Ook in voordelige prijsklassen kun je mooie haarwerkjes krijgen Kost doorgaans meer dan synthetische haarwerken
Vooral voor lang haar geldt: de onderkant slijt snel, de vezel wordt dan stug en ‘vervilt’ Blijft langer mooi en valt natuurlijker; je huidige kapsel kan goed worden nagemaakt
Snel leverbaar Langere besteltijd nodig (dus kom in een vroeg stadium van je behandeling als je dit overweegt!)

Movehs denkt graag met je mee. In een intakegesprek bespreken we wat in jouw situatie de beste oplossingen zijn. We denken met je mee over welke vergoedingen  je daarvoor kunt krijgen bij de zorgverzekeraar.

We nemen echt de tijd voor je. Kom dus gerust langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed en eerlijk advies. Maak een afspraak

5/5

Wat een geweldig bedrijf! Viola en Danique begrijpen de mensen met haarproblemen en doen er met veel liefde alles voor om de mensen weer mooi en blij te maken!

5/5

Al jaren heb ik last van haarverlies. Omdat ik niet anders gewend was, stond ik er niet bij stil dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Ik dacht dat dit gewoon iets was dat bij mij hoorde.

MoveHs
H. ter Kuilestraat 131
Operetteweg 7
7547 BC Enschede
1323 VJ Almere

Copyright 2012 - 2018 MoveHs Pure & Natural Hair Solutions | Leverings Voorwaarden | Sitemap