Frontal fibrosing alopecia

Frontal fibrosing alopecia. Wat als je haargrens wijkt?

Frontal fibrosing alopecia komt vooral voor bij 40+vrouwen. Wat zijn de oorzaken en hoe ga je ermee om?

Frontal fibrosing alopecia (FFA) komt vooral voor bij 40+vrouwen en is een zeldzame aandoening. Wat zijn de oorzaken en hoe ga je ermee om?


Wat is frontal fibrosing alopecia (FFA)?

Frontal fibrosing alopecia, kortweg FFA, is een zeldzame aandoening die zich voornamelijk voordoet bij vrouwen in/na de overgang. De oorzaak is onbekend. De haarzakjes langs het gezicht/voorhoofd raken ontstoken en het haar valt uit, in een symmetrisch band van links naar rechts over het hoofd. Ook de wenkbrauwen kunnen uitvallen. FFA is een zeldzame vorm van de veelvoorkomende huidaandoening lichen planopilaris. In beide gevallen gaat het om haaruitval door ontstoken haarwortels, maar bij 'gewone' lichen planopilaris begint de haaruitval rond de kruin. In beide gevallen kan de huid geïrriteerd of branderig aanvoelen, maar dat hoeft niet.

Gaat het over?

Helaas, nee. De haaruitval begint meestal bij de wenkbrauwen of met een band vanaf het voorhoofd. Door littekenweefsel in de haarzakjes komt de haargroei niet meer terug. De oorzaken van FFA en van lichen planopilaris zijn onbekend.

Oplossingen voor frontal fibrosing alopecia

Dermatologen schrijven soms medicatie voor die het proces enigszins zouden kunnen vertragen (of het echt werkt is niet bewezen). Dat zijn echter wel stuk voor stuk 'stevige' middelen met bijwerkingen, zoals corticosteroïden, prednison en cyclosporine (bron: dermatologenwebsite huidziekten.nl).

Het advies van Move Hairsolutions bij frontal fibrosing alopecia

  • Blijft de haaruitval beperkt tot je voorhoofd of de nek? Een haarstuk maken dat alleen die plek bedekt is helaas lastig: de ronding en de contourlijn langs je gezicht lenen zich daar niet goed voor. Meestal adviseren wij een haarwerk. We laten je graag zien wat in jouw geval het beste werkt.
  • Het verlies van je wenkbrauwen kun je compenseren met permanent make-up (PMU). Onze PMU-specialist laat je graag kennismaken met de mogelijkheden de nieuwste technieken jouw te bieden hebben.
  • Zolang de FFA nog veranderlijk is en je niet weet of en hoe het verder gaat, is het zonde om veel geld uit te geven aan een haarstuk op maat. Je kunt er dan voor kiezen om tijdelijk een confectiehaarstuk te dragen.
  • Waar het haar weg is, komt het bij FFA niet meer terug. Investeren in een mooi haarwerk loont dan echt de moeite. We denken hierin graag met je mee en zorgen dat je je een goed beeld kunt vormen van de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden, zodat je tot de juiste keuze komt.

Last van frontal fibrosing alopecia?

Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed een eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en je weer leuke dingen kunt gaan doen, zonder zorgen over je haar. Maak een afspraak.

Neem contact op

Ben je voor het eerst op zoek naar een haaroplossing en vraag je je af wat er voor jou mogelijk is? Of ben je niet tevreden met je huidige haaroplossing en vraag je je af of er iets beters te vinden is? Wat je situatie ook is, bij Move Hairsolutions geldt: durf te vragen! Ons team staat voor je klaar.

Bel of mail ons
Plan een gratis intake