Diffuse alopecia

Hoe ga je om met uitvallend dun haar?

Diffuse alopecia is een vorm van tijdelijk haaruitval. Wat zijn oorzaken en hoe ga je ermee om?

Diffuse alopecia is een vorm van tijdelijk haaruitval. Wat zijn de oorzaken van de haaruitval en hoe ga je ermee om?


Wat is diffuse alopecia?

Word je haar ineens dun en schemert overal de hoofdhuid er doorheen? Dan is er sprake van diffuse alopecia (ook wel genoemd: 'telogeen effluvium'): geen kale plekjes maar verspreide haaruitval. De uitval heeft te maken met een verstoring in het haargroeiproces. Normaal gesproken heeft elke haar een groeifase (van enkele jaren), een overgangsfase (twee weken) en een rustfase (enkele maanden) en valt daarna uit. In de rustfase is er alweer een nieuwe haar aan het ontstaan in het haarzakje, die na een week of drie door de huid naar buiten groeit. Zo'n 80 procent van je haar is normaal gesproken in de groeifase. Bij diffuse alopecia is dit proces verstoort. Haren stoppen met groeien, komen massaal in de rustfase en vallen uit.

Gaat het over?

Meestal herstelt het zich weer helemaal, zodra de oorzaak wordt aangepakt. Maar er zijn ook chronische vormen van diffuse alopecia; de oorzaak is onbekend, maar schildkieronderzoek wordt aanbevolen.

Oorzaken van diffuse alopecia

Je haar kan plotseling (tijdelijk) uitdunnen als gevolg van:

  • bepaalde medicijngebruik haaruitval kan een bijwerking zijn van allerlei verschillende geneesmiddelen (check de bijsluiter of zoek op www.lareb.nl)
  • een stofwisselingsstoornis (schildklier, hypofyse)
  • ziekte
  • zwangerschap
  • ondervoeding/vitaminegebrek (maar dit komt in Nederland niet of nauwelijks voor als oorzaak van haarverlies).

Oplossingen voor diffuse alopecia

Raadpleeg je arts. Eerst moet de medische oorzaak worden achterhaald en dan kan de arts bepalen hoe de haaruitval het beste kan worden aangepakt. Stop nooit zomaar met je medicatie; laat je adviseren door je arts.

Het advies van Move Hairsolutions bij diffuse alopecia

Meestal herstelt je haar volledig van diffuse alopecia. Bij tijdelijk haarverlies is een confectiehaarwerk vaak een voor de hand liggende, betaalbare oplossing. Het gaat immers weer over, dus het gaat er alleen om dat je de tijd kunt overbruggen. Je kunt een haarwerk kiezen dat zoveel mogelijk lijkt op je eigen haar of de gelegenheid aangrijpen om eens wat anders uit te proberen. Kom gerust langs om te ontdekken wat bij je past; wij nemen de tijd om met je mee te denken.

Last van diffuse alopecia?

Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed een eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en je weer leuke dingen kunt gaan doen, zonder zorgen over je haar. Maak een afspraak.

Viola de Vries Luxury haarwerk

Neem contact op

Ben je voor het eerst op zoek naar een haaroplossing en vraag je je af wat er voor jou mogelijk is? Of ben je niet tevreden met je huidige haaroplossing en vraag je je af of er iets beters te vinden is? Wat je situatie ook is, bij Move Hairsolutions geldt: durf te vragen! Ons team staat voor je klaar.

Bel of mail ons
Plan een gratis intake