Alopecia Areata

Alopecia areata: kale plekjes. Vaak gaat het over.

Alopecia areata kan iedereen overkomen. Meestal gaat het over. Soms niet. Wat kun je tegen kale plekjes doen?

Alopecia areata kan iedereen overkomen. Meestal gaat het over. Maar soms ook niet. Wat kun je tegen kale plekjes doen?


Wat is Alopecia areata

Zitten er kale plekjes tussen je haar? Daar is een naam voor: alopecia areata, dat 'pleksgewijze kaalheid' betekent. Het zijn meestal ronde of ovale plekjes waar geen haar meer zit. De huid ziet er verder gewoon uit: geen schilfers, niet rood, het jeukt niet. Op elke leeftijd kun je er last van krijgen. Het kan iedereen overkomen, hoe gezond je verder ook bent. Schattingen lopen uiteen van 2 op de 100 mensen tot 1 op de 2000 mensen die er last van hebben.

Gaat het over?

Meestal wel. Bij 80 procent van de mensen gaat het gewoon weer over. Het verloop is onvoorspelbaar: het kan zomaar weggaan, maar ook weer terugkomen. Bij sommige mensen wordt het erger en kan het overgaan in andere vormen van alopecia, zoals alopecia totalis of alopecia universalis.

Begrip voor alopecia

Alopecia zegt verder niets over je gezondheid. Maar al ben je verder kerngezond, het is en blijft naar om het te hebben. Het kan een flinke impact hebben op hoe je je voelt. Verdriet, onzekerheid of zelfs regelrechte wanhoop: we maken het allemaal mee. Lees de blogs op onze site er maar op na.

Oorzaken van alopecia

Alopecia is een storing in het immuunsysteem. De haarwortels ontsteken; er groeien dan geen haren meer uit of alleen nog misvormde, broze haren. Je immuunsysteem valt als het ware je eigen haarwortels aan. Waarom dat gebeurt, is niet bekend. Het wordt vaak in verband gebracht met stress, maar ook dat is niet wetenschappelijk vastgesteld.

Oplossingen voor alopecia

Tegen alopecia worden allerlei verschillende middelen en therapieën ingezet, variërend van lotions en voedingssupplementen tot fotochemotherapie of het inspuiten van corticosteroïden. Al die middelen en therapieën hebben echter één ding gemeen: de effectiviteit ervan is - hoe graag we dat ook zouden willen - niet wetenschappelijk bewezen. Dit neemt overigens niet weg dat er mensen zijn die ervaren dat ze veel baat hebben gehad bij een bepaalde behandeling. Het ziekteverloop van alopecia is grillig; het haar kan altijd weer terugkomen. In tegenstelling tot andere haaraandoeningen blijven er namelijk wel haarwortels aanwezig. Hoe langer het wegblijft, hoe kleiner de kans op herstel.

Oplossingen voor alopecia areata

Kleine kale plekjes kun je vaak goed camoufleren met de rest van je haar. Een handige, creatieve kapper weet daar wel raadt mee. Heb je te veel plekjes, of zit er een kale plek op een opvallende plaats? Oriënteer je dan eerst goed op oplossingen voordat je jezelf op kosten jaagt.

Het advies van Move Hairsolutions bij alopecia areata

Zolang de alopecia onrustig en veranderlijk is, is het zonde om veel geld uit te geven aan haarstukken of extensions. Ons advies:

  • Als de plekjes snel verdwijnen en verschijnen, investeer dan niet in dure oplossingen. Kies liever voor camouflagetrucjes. Je kunt bijv. oogschaduw in de kleur van je haar met een kwastje aanbrengen of een speciaal waterproof kleurkeratinepoeder.
  • Als het veel plekken betreft, kun je ervoor kiezen om tijdelijk een confectiehaarstuk te dragen.
  • Als er het een grote plek betreft die niet weggaat, en je haar er dun en futloos uitziet, dan kunnen we een haarstuk op maat maken. 

Last van alopecia?

Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed een eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en je weer leuke dingen kunt gaan doen zonder zorgen over je haar. Maak een afspraak.

Neem contact op

Ben je voor het eerst op zoek naar een haaroplossing en vraag je je af wat er voor jou mogelijk is? Of ben je niet tevreden met je huidige haaroplossing en vraag je je af of er iets beters te vinden is? Wat je situatie ook is, bij Move Hairsolutions geldt: durf te vragen! Ons team staat voor je klaar.

Bel of mail ons
Plan een gratis intake