Haarwerken. Welke soorten zijn er? Een spoedcursus | MoveHs

Haarwerken

Wat is een haarwerk? Welke soorten zijn er? Hoe kies je een haarwerk? Lees onze ‘spoedcursus’ en raadpleeg de checklist.

Wat is een haarwerk?

Je spreekt van een haarwerk als het je hele hoofd bedekt: een zogeheten fullcap oftewel volledig montuur. In de volksmond ook wel: pruik. Maar die term gebruiken haarwerkers liever niet (wat ons betreft draag je een pruik met carnaval). Naast haarwerken zijn er ook haarstukken. Het woord zegt het al: die zijn voor een bepaald stuk van je hoofdhuid, waar een kale of uitgedunde plek zit.

Soorten haarwerken

Ga je voor het eerst op zoek naar een haarwerk? Dikke kans dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Je komt heel veel termen tegen en die zeggen je waarschijnlijk helemaal niks. Dus tja… how to bluff your way in de wondere wereld der haarwerken? Deze spoedcursus helpt je alvast op weg: 

 1. Confectiehaarwerken: synthetische haarwerken met een ‘kant-en-klaar’- model erin. Even googelen en je vindt er duizenden. Vooral van grote (vaak Amerikaanse) merken als Gisela Mayer en Ellen Wille. Er zijn flinke verschillen in prijs en kwaliteit. De kwaliteit wordt met name bepaald door het montuur (dat is de drager waarop het haar is bevestigd) en het soort synthetische vezel waarvan het haar is gemaakt.De belangrijkste verschillen op een rij (te beginnen met de goedkoopste soorten):
 • Machinaal vervaardigde haarwerken: dit zijn de meest voordelige haarwerkjes. Je herkent de machinale vervaardiging aan het ronde stiksel bij de kruin aan de binnenzijde. Het haar valt daardoor soms wel een beetje vreemd. Dat komt ook omdat ze eigenlijk gemaakt zijn om over het eigen haar te dragen, voor wie er eens anders uit wil zien.
 • Monturen met trenzen: in deze haarwerken is het haar op strookjes bevestigd. In veel monturen zijn trenzen gecombineerd met gaas (‘monofilament’) op de kruin.
 • Monturen van monofilament en lace: in deze haarwerken is het haar op gaas (‘monofilament’) bevestigd. Dat ziet er natuurlijker uit dan de trenzen. Er zijn allerlei soorten gaas, die allemaal anders aan kunnen voelen. De fijnste soort wordt lace genoemd. Langs het voorhoofd zit vaak een stuk lace, omdat het er natuurlijker uitziet.Lees meer over monturen
  Lees meer over synthetische vezels
 1. Semi-maatwerk haarwerken: haarwerken van echt haar, dat is gemonteerd op een kant-en-klaar montuur van gaas (lace en monofilament). Vooraf wordt de maat van je hoofd opgemeten. Vervolgens kies je welke soort montuur je het prettigste vindt. En kies je zelf de lengte, de kwaliteit en de kleur van het haar, en of het gekruld is of steil. Doorgaans wordt het haarwerk na een week of 12 Dan mag je in de kappersstoel plaatsnemen en wordt het model erin geknipt. Semi-maatwerk haarwerken zijn duurder dan confectiehaarwerken. De prijs hangt af van het merk, de kwaliteit van het montuur en de kwaliteit van het haar (en zelfs van hoe het haar geknoopt is!). Echt haar is er in vele kwaliteiten. Lees meer over echthaar.
 2. Maatwerk haarwerken: bij maatwerk wordt er eerst een mal gemaakt van je schedel. Het montuur krijgt dan precies de vorm van jouw hoofd. Op dat montuur wordt het haar van jouw keuze geknoopt. Ook voor maatwerk geldt: je kiest zelf de lengte, de kwaliteit en de kleur van het haar, en of het gekruld is of steil. Doorgaans wordt het haarwerk na een week of 12 Dan mag je in de kappersstoel plaatsnemen en wordt het model erin geknipt.
  Lees meer over maatwerk haarwerk
  Bekijk de film: Zo wordt de mal gemaakt
 3. Permanente en semi-permanente haarwerken: deze haarwerken worden op maat gemaakt en voor een langere periode op je hoofdhuid bevestigd met een speciale lijm. Je zet je haarwerk niet op en af zoals een gewone cap/montuur, maar draagt het continu. Je slaapt en doucht er dus ook mee. Om de 6 weken ga je terug naar je haarwerkleverancier voor reiniging en nieuwe bevestiging.


Ga je voor een natuurlijke look en zo veel mogelijk bewegingsvrijheid? Kom dan kennismaken met MoveHs. Wij zijn gespecialiseerd in haarwerken en haarstukken van de beste kwaliteit echt haar: onbehandeld Europees echthaar. Je kunt bij ons ook terecht voor de betere confectiehaarwerken en voor andere oplossingen bij haaruitval/alopecia.
Maak een afspraak

Hoe kies je een haarwerk van echthaar? Een checklist voor beginners.

 1. Bedenk wat bij jouw situatie en budget past en check je zorgverzekering. Er zijn grote verschillen in vergoedingen voor haarwerken. Valt jouw verzekering je tegen? Vraag je haarwerkleverancier om met je mee te denken.
 2. Oriënteer je op de mogelijkheden. Zoek online naar informatie, raadpleeg de pagina’s over haarsoorten en caps op deze site, steek (bijvoorbeeld) je licht op bij de alopeciavereniging, stel een vragenlijstje op voor de haarwerkspecialist.
 3. Kies een gecertificeerde haarwerkleverancier (ANKO, HSBN of SEMH). Deze certificaten staan voor zaken als kwaliteitsafspraken, controle op kwaliteit en de mogelijkheid om met eventuele klachten over een leverancier naar een geschillencommissie te gaan.
 4. Probeer bij je leverancier verschillende soorten caps/monturen uit. Hoe voelt het? Zit het stevig en glijdt het niet? Kriebelt of prikt het niet? Schudt met je hoofd, voel, ga desnoods ondersteboven hangen, en ontdek wat voor jou het beste werkt. Kijk ook hoe de cap langs je gezicht loopt (de ‘contourlijn’): ziet dat er straks ‘natuurlijk’ uit (ook bij tegenwind)?
 5. Bekijk bij je leverancier verschillende kwaliteiten haar. Vraag naar voor- en nadelen wat betreft kosten, verzorging/onderhoud en duurzaamheid.
 6. Pas gerust verschillende modellen en soorten voordat je een keuze maakt. Maak zo nodig selfies. Laat het bezinken.
 7. Slaap er een nachtje over. Of twee. Of vijf. Blijf je twijfelen? Overweeg dan eventueel om eerst een confectiehaarwerk aan te schaffen. Dat kost minder en geeft je de tijd om te ervaren hoe het is om een haarwerk te dragen en uit te vinden welke eisen je aan een volgend haarwerk stelt. 

Meer weten? Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed een eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en je weer leuke dingen kunt gaan doen, zonder zorgen over je haar.

Maak een afspraak 

5/5

Wat een geweldig bedrijf! Viola en Danique begrijpen de mensen met haarproblemen en doen er met veel liefde alles voor om de mensen weer mooi en blij te maken!

5/5

Al jaren heb ik last van haarverlies. Omdat ik niet anders gewend was, stond ik er niet bij stil dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Ik dacht dat dit gewoon iets was dat bij mij hoorde.

MoveHs
H. ter Kuilestraat 131
Operetteweg 7
7547 BC Enschede
1323 VJ Almere

Copyright 2012 - 2018 MoveHs Pure & Natural Hair Solutions | Leverings Voorwaarden | Sitemap