Frontal fibrosing alopecia. Wat kun je als vrouw doen als je haargrens wijkt? | MoveHs

Frontal fibrosing alopecia

Wat is frontal fibrosing alopecia (FFA)?

Frontal fibrosing alopecia, kortweg FFA, is een zeldzame aandoening die zich voornamelijk voordoet bij vrouwen in/na de overgang. De oorzaak is onbekend.

De haarzakjes langs het gezicht/voorhoofd raken ontstoken en het haar valt uit, in een symmetrisch band van links naar rechts over het hoofd. Ook de wenkbrauwen kunnen uitvallen.

FFA is een zeldzame vorm van de veelvoorkomende huidaandoening lichen planopilaris. In beide gevallen gaat het om haaruitval door ontstoken haarwortels, maar bij ‘gewone’ lichen planopilaris begint de haaruitval rond de kruin. In beide gevallen kan de huid geïrriteerd of branderig aanvoelen, maar dat hoeft niet.

Gaat het over?

Helaas, nee. De haaruitval begint meestal bij de wenkbrauwen of met een band vanaf het voorhoofd. Door littekenweefsel in de haarzakjes komt de haargroei niet meer terug. De oorzaken van FFA en van lichen planopilaris zijn onbekend.

Oplossingen voor frontal fibrosing alopecia

Dermatologen schrijven soms medicatie voor die het proces enigszins zouden kunnen  vertragen (of het echt werkt is niet bewezen). Dat zijn echter wel stuk voor stuk ‘stevige’ middelen met bijwerkingen, zoals corticosteroïden, prednison en cyclosporine (bron: dermatologenwebsite huidziekten.nl).

Het advies van Movehs bij frontal fibrosing alopecia

  • Blijft de haaruitval beperkt tot je voorhoofd of de nek? Een haarstuk maken dat alleen die plek bedekt is helaas lastig: de ronding en de contourlijn langs je gezicht lenen zich daar niet goed voor. Meestal adviseren wij een haarwerk. We laten je graag zien wat in jouw geval het beste werkt.
  • Het verlies van je wenkbrauwen kun je compenseren met permanent make-up (PMU). Onze PMU-specialist laat je graag kennismaken met de mogelijkheden de nieuwste technieken jouw te bieden hebben.
  • Zolang de FFA nog veranderlijk is en je niet weet of en hoe het verder gaat, is het zonde om veel geld uit te geven aan een haarstuk op maat. Je kunt er dan voor kiezen om tijdelijk een confectiehaarstuk te dragen.
  • Waar het haar weg is, komt het bij FFA niet meer terug. Investeren in een mooi haarwerk loont dan echt de moeite. We denken hierin graag met je mee en zorgen dat je je een goed beeld kunt vormen van de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden, zodat je tot de juiste keuze komt.

Last van frontal fibrosing alopecia? Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed een eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en je weer leuke dingen kunt gaan doen, zonder zorgen over je haar.

Maak een afspraak

5/5

Wat een geweldig bedrijf! Viola en Danique begrijpen de mensen met haarproblemen en doen er met veel liefde alles voor om de mensen weer mooi en blij te maken!

5/5

Al jaren heb ik last van haarverlies. Omdat ik niet anders gewend was, stond ik er niet bij stil dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Ik dacht dat dit gewoon iets was dat bij mij hoorde.

MoveHs
H. ter Kuilestraat 131
Operetteweg 7
7547 BC Enschede
1323 VJ Almere

Copyright 2012 - 2018 MoveHs Pure & Natural Hair Solutions | Leverings Voorwaarden | Sitemap