Haarverlies door chemo? | MoveHs | MoveHs

Alopecia door chemotherapie

Chemo en haarverlies

Krijg je chemotherapie? Dat kan mogelijk leiden tot haarverlies. Je behandelaar heeft je waarschijnlijk al uitgelegd welke bijwerkingen je kunt verwachten bij de chemo.

Oorzaken van haarverlies bij chemo

De medicatie die bij een chemo wordt ingezet, kan haaruitval als bijwerking hebben. De medicatie (‘cytostatica’) vernietigt kankercellen of vertraagd de groei ervan, maar treft daarbij ook andere (sneldelende) cellen, bijvoorbeeld haarzakjes.

Of het haar bij een chemo uitvalt, hangt af van de soort medicatie. Bij elk type kanker worden namelijk weer ander soorten cytostatica ingezet. Ruwweg zijn er drie mogelijke gevolgen:

  1. geen haaruitval,
  2. het haar wordt vooral dunner en doffer, of
  3. het haar valt volledig uit, ook op andere plekken op het lichaam. Dit proces begint meestal twee tot drie weken na de eerste chemokuur.

Soms wordt ‘coldcap-therapie’ toegepast: het koelen van de hoofdhuid tijdens de chemo kan de haaruitval mogelijk beperken.

Gaat het over?

Meestal wel. De meesten mensen krijgen na een aantal maanden hun eigen haar weer terug. Het kan er in het begin wel anders uitzien: een donkerder kleur, een andere structuur. Soms zijn er blijvende veranderingen.

Oplossingen

Ga gedurende de kuur voorzichtig met je haar om: milde shampoo, zo weinig mogelijk föhnen, niet verven, geen krulspelden etc.

Valt het gedeeltelijk uit, wordt het dunner en doffer? Dan kun je je haar voller laten lijken met een speciaal haarpoeder (verkrijgbaar bij Movehs) of tijdelijk een haarstuk gaan dragen.

Valt het volledig uit? Dan kun je kiezen voor een haarwerk. Dat kan variëren van een mooi synthetisch haarwerk tot een (semi)maatwerkoplossing van echt haar. Beide kunnen voor jou voor- en nadelen hebben. Die nemen we in een gesprek met je door. Om je alvast een idee te geven:

Synthetisch haar

Echthaar

Gemakkelijk in onderhoud, het blijft in model Vergt meer onderhoud en styling en daar heb je niet altijd puf voor als je ziek bent
Ook in voordelige prijsklassen kun je mooie haarwerkjes krijgen Kost doorgaans meer dan synthetische haarwerken
Vooral voor lang haar geldt: de onderkant slijt snel, de vezel wordt dan stug en ‘vervilt’ Blijft langer mooi en valt natuurlijker; je huidige kapsel kan goed worden nagemaakt
Snel leverbaar Vaak langere besteltijd nodig, tenzij je kiest voor confectie echthaar of semi-maatwerk (dus kom in een vroeg stadium van je behandeling als je dit overweegt!)

Movehs denkt graag met je mee. In een intakegesprek bespreken we wat in jouw situatie de beste oplossingen zijn. We denken met je mee over welke vergoedingen  je daarvoor kunt krijgen bij de zorgverzekeraar. Ook over wimpers en wenkbrauwen kunnen we je adviseren.

We nemen echt de tijd voor je. Kom dus gerust langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed en eerlijk advies. Maak een afspraak.

5/5

Wat een geweldig bedrijf! Viola en Danique begrijpen de mensen met haarproblemen en doen er met veel liefde alles voor om de mensen weer mooi en blij te maken!

5/5

Al jaren heb ik last van haarverlies. Omdat ik niet anders gewend was, stond ik er niet bij stil dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Ik dacht dat dit gewoon iets was dat bij mij hoorde.

MoveHs
H. ter Kuilestraat 131
Operetteweg 7
7547 BC Enschede
1323 VJ Almere

Copyright 2012 - 2018 MoveHs Pure & Natural Hair Solutions | Leverings Voorwaarden | Sitemap